HUR KAN JORDBRUKET BÅDE
KONKURRERA PÅ MARKNADEN OCH ARBETA MED MILJÖFRÅGOR?
Om rubrikens fråga har ett bra svar är svårt att
säga. Men man kan åtminstone leta efter det, och det är
målet med denna sida.
Det är en genomgång grundad på ekonomivetenskapen,
ekologin och agronomin. Olika avsnitt av frågeställningen
har sammanfattats (enligt nedan), och respektive sammanfattning leder
vidare till litteraturlistan eller till övrigt material och
länkar.
1. Behövs verkligen "miljöarbete".
Tillgodoses inte miljön automatiskt om man bedriver en riktig
produktion? Och är det inte så att många
miljöaspekter förbättras och går åt
rätt håll? God jordbrukssed (GAP, Good Agricultural
Practice) tar väl hand om också miljöfrågorna?.
2. Kostnader för miljöarbete.
När uppstår kostnader som blir ett handicap på
marknaden? Hur kan dessa täckas? Vad blir konsekvensen om dessa
kostnader ska täckas av producenten, konsumenten resp.
samhället.
3. Om konkreta åtgärder i praktiken. Vad kan göras?
4. Om jordbruksprodukter, marknaden och prisbildningen.